Поредното служебно правителство пое властта в страната

„Трябва да бъдем гарант за стабилност, не можем да допуснем страната ни да бъде въвлечена в конституционна криза, не може държавността да не бъде опазена и да бъде заложник на партийни амбиции и желания.” Това каза Димитър Главчев, който прие поста на министър-председател от Николай Денков на церемония по приемственост в Министерския съвет.

Няма да се поддавам на провокации, няма да влизам в дребнотемие, няма да позволя да бъда въвлечен в предизборни страсти и лични амбиции, заяви Главчев. Той подчерта, че гласува доверие на хората, които е избрал да бъдат служебни министри.

Поемаме отговорност да водим страната по нейния европейски път на развитие. Поемаме отговорност да пазим суверенитета на държавата, да работим за благоденствието на българските граждани и да изпълним нашата задача като служебен кабинет – организирането на честни избори, заяви Главчев.

На извънредно заседание на Народното събрание тази сутрин членовете на служебния Министерски съвет, назначени от президента Румен Радев с премиер Димитър Главчев, положиха клетва пред депутатите съгласно последните промени в Конституцията в присъствието на държавния глава Румен Радев и на вицепрезидента Илияна Йотова.

Преди това президентът Румен Радев подписа указ за назначаване на служебно правителство на Република България в състав, предложен от определения за министър-председател Димитър Главчев днес. Единствената промяна в състава е  външният министър –  поста заема Стефан Димитров, вместо първоначално номинираният Ивайло Ценов. Президентът Радев подписа и още два указа – за провеждането на изборите за европейския парламент и извънредните избори за Народно събрание, които ще се проведат заедно на 9 юни 2024 г.

Преди церемонията по полагане на клетвата в Народното събрание, президентът радев даде изявления пред медиите. Отговорността за служебното правителство е на Димитър Главчев и най-вече на работещия парламент, посочи той. Има парламент, който работи, има много работа да се върши и много закони, които трябва да се приемат. Две редовни правителство не направиха нищо по Плана за възстановяване и устойчивост, единственият превод е по време на служебното правителство „Донев“, коментира държавният глава. Той посочи и „неистовия стремеж на партиите от сглобката” да отнемат правомощията на президента по отношение на служебното правителство.

Тази сутрин се слага край на един провален политически експеримент – т.нар. сглобка, посочи президентът Радев. Той припомни, че когато връчи мандата за съставяне на правителство на бившия премиер Николай Денков, го призова да не го реализира заради „антидемократичните заявки в записа на заседанието на „Продължаваме промяната“. Въпреки това правителство беше създадено и се провали от властолюбие и корист. Взаимните обвинения между довчерашните партньори във властта не ги разтоварват от отговорност, нито един от тях, коментира президентът. „Българите скоро време ще трябва да се произнесат и аз се надявам техният глас най-сетне да бъде чут и разбран“, добави той.