Посещение на български военен кораб в Бразилия

Българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий” посети на 25 февруари 2024 г. пристанище Рио Гранде в Южна Бразилия, съобщиха от  ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Посещението бе за установяване на сътрудничество в изследванията на Антарктида с бразилските военноморски сили и за отбелязване на 90 години от установяването през 1934 г. на дипломатически отношения между Федерална република Бразилия и Република България.

Това е първо посещение на български военен кораб в Бразилия. „Св. св. Кирил и Методий” беше посрещнат на кея от извънредния и пълномощен посланик на България в страната Божидара Сърчаджиева, която приветства командира на кораба капитан II ранг Николай Данаилов и прие доклад от него за изпълнените задачи по време на експедицията на кораба в Антарктика. В посрещането се включиха представители на Военноморските сили на Бразилия, пристанищните власти и местни културни дейци. Военният духов оркестър на Рио Гранде изпълни националните химни на двете държави.

На борда на българския кораб посланичката на България в Бразилия даде вечеря за отбелязване на 90 години от установяването на дипломатически отношения между България и Бразилия. В нея участваха заместник-кметът на Рио Гранде, както и ръководители на институции в града – директорът на пристанищната администрация, началникът на щаба на военноморската база, началникът на федералната полиция и директорът на митницата. По време на срещата бяха отчетени добрите взаимоотношения между двете държави и обсъдени възможностите за развитие на контактите и сътрудничеството във връзка с изпълнението на бъдещите експедиции на нашия кораб до Антарктида.

Основаният през 1737 г. Рио Гранде с население около 200 000 души бе последното пристанище на „Св. св. Кирил и Методий” в Южна Америка, откъдето корабът отплава вчера, 26 февруари, през Атлантическия океан за България на връщане от българската база „Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън от Южните Шетландски острови в Антарктида, където достави материали за строежа на нова лаборатория и подпомогна научните изследвания на 32-рата българска антарктическа експедиция и нейни партньорски експедиции от други държави.