Поскъпването на тока от 1 юли може да е по-голямо от очакваното

Отново електроразпределителните дружества се опитват да съдерат две кожи. Предлага се въвеждането такса „Електромер” и за битовите потребители. От 2011 година това е въведено πδ битовите потребители.

Около тази идея се обединиха представители на електроразпределителните дружества и на КЕВР по време на открито заседание на енергийния регулатор за цените на тока за бита, което се проведе на 10 юни 2024 г. Така на практика хиляди вили и малко използвани от собствениците им постройки и съоръжения ще бъдат принудени да плащат суми за ток, без въобще да са го потребявали.

Интересното е, че и КЕВР има хора, които смятат въвеждането на въпросната такса за добра идея. „Подкрепям въвеждането на цена за достъп за битовите потребители на база присъединена мощност”, коментира Александър Йорданов, член на КЕВР. Само посъветва енергийните оператори да синхронизират подхода си за определяне на новата такса за достъп до мрежата.

Доста години този паразитен начин за събиране на пари от населението беше в сила под формата на такса „Сградна инсталация” при топлофикациите. Това означаваше, че собствениците на жилища бяха задължени да плащат суми дори когато не потребяват топлоенергия и топла вода. В крайна сметка, след дълги спорове в наши и европейски съдилища, след прилагането на различни формули за изчисление на таксата; в началото на юли Върховният административен съд постанови, че тази такса е незаконна.

От предоставените от едно от ЕРП-та данни на КЕВР става ясно, че само в пет страни от ЕС хората плащат, без да потребяват ток. Това са Австрия, Испания, Италия, Нидерландия и Франция. В останалите над 20 държави от ЕС няма такава практика.

От 1 юли 2024 г. токът за домакинствата ще поскъпне, но такса „Електромер” все още няма да има. Но поскъпването на тока от началото на следващия месец може да е по-голямо от първоначалните разчети на КЕВР. Предложението на КЕВР е цената на тока за бита да нарасне средно с 1,39% от 1 юли, като най-голямо е поскъпването в Западна България, а в Североизточна България дори е предвидено леко понижение на цената. Но ако до края на юни се запази тенденцията за поскъпване на електроенергията на свободния пазар, може поскъпването на тока за бита да е по-голямо, коментираха от работната група на КЕВР.