Последен опит за съставяне на редовно правителство

До края на седмицата ще стане ясно има ли воля сред останалите да работят по закони, по приоритети, по програма, ако няма – „Има такъв народ“ винаги е била последователна, ще върнем папката неизпълнена и отиваме на избори, каза зам.-председателят на парламентарната група на ИТН Станислав Балабанов. По думите му, трябва да има нормално законодателно мнозинство, иначе плаващите мнозинства обричат ситуацията на провал. Ако има наистина лъч светлина да има разум, ще направим всичко възможно, ако няма – няма да бавим, допълни Балабанов.

Той отново обяви, че преговорите за третия мандат, които започват днес, ще се случват пред очите на всички. Нашата програма не е свързана с противоконституционни срокове и не задължаваме никой да я приема насила или да ги пращаме с ултиматум на избори, обясни той в отговор на въпрос защо не са подкрепили втория мандат на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Станислав Балабанов допълни, че нови избори ще означават да има забавяне по Плана за възстановяване и устойчивост, както и по отношение на влизането ни в Шенген. Той обясни, че в едно евентуално бъдещо експертно правителство ще може да се носи политическа отговорност, тъй като политическите партии ще застанат с лицата си зад хората, които предлагат за евентуалния пост.