Последните варианти на Ковид-19 вече протичат леко

Боледуването от COVID-19 вече протича леко, не е нужна тежка антивирусна терапия. Това каза проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите й болестта протича с хрема, дразнеща кашлица, невисока температура – до 37,5 градуса, като рядко пациентът губи обоняние. Сред по-възрастните хора се наблюдава и отпадналост. Колкото са по-възрастни хората, толкова по-тежко протича заболяването, особено ако страдат от хронично сърдечно или белодробно заболяване, диабет или са със затлъстяване, каза още тя.

Сред бременните инфекцията не протича по-тежко в сравнение с протичането сред останалата популация, каза още проф. Христова и допълни, че болестта не уврежда плода. Децата, заразени с коронавирусната инфекция, също леко понасят болестта.

В лечението на инфекцията има промени, тъй като за някои медикаменти се е доказало, че не са ефективни. „Разработиха се моноклонални антитела, но част от тях вече не могат да се използват, защото вирусът промени участъците на S-протеина, срещу които бяха изработени. Като цяло инфекцията протича леко, така че няма нужда от тежко антивирусно лечение”, каза още проф. Христова и увери, че в болниците има достатъчно лекарства, ако са необходими.

Ковид-19 постоянно ще „прави” поне по две вълни на година, но те са много по-ниски в сравнение с пандемичните години, допълни проф. Христова. От началото на тази година досега има близо 6700 случая, спрямо над 17 хиляди случая за същия период на миналата година. В тези ниски нива периодично ще има повишаване и в момента сме свидетели точно на това, тъй като в последните няколко седмици броят на случаите се удвоява, добави тя. През изминалата отчетна седмица има 257 новорегистрирани случаи на инфекцията, а за тази седмица са 412, посочи още проф. Христова. Това е част от особеността на вируса и на нашия имунитет към него – когато вирусът прави мутации, така че да има някакво предимство и да му дават възможност по-лесно да се разпространява, а нашият имунитет постепенно отслабва и постепенно ставаме податливи.

Дори и при ваксинираните хора имунитетът спада, добави проф. Христова, като поясни, че имунизираните хора са много добре защитени в първите шест месеца, а след това имунитетът им плавно намалява. По думите й година след ваксинацията е добре хората отново да се ваксинират.

Проф. Христова каза, че по първоначални данни в страната ни вече се разпространяват щамове на варианта FLiRT на „Омикрон”. Вече не се налага карантина на болните, както и на контактните им лица, но проф. Христова препоръчва дори и при леко протичане на болестта хората да останат в дома си, за да може организмът да се възстанови, а и за да не се разпространява заразата.