Последният срок за номинацията на български еврокомисар е днес

Днес, 30 август 2024 г., е крайният срок, в който България трябва да изпрати до Брюксел две предложения за свой представител в Еврокомисията. Шестте парламентарно представени формации излъчиха не шест, а седем предложения.

Още във вторник премиерът Димитър Главчев се срещна с първите посочени – Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС, Велислава Петрова от ИТН и Искра Михайлова от ДПС, чиято номинация се оказа спорна в самите редици на партията.

Вчера дойдоха предложенията и на останалите партии. От ПП-ДБ излъчиха бившия екоминистър Юлиян Попов, „Възраждане” посочиха икономиста Виктор Папазов, а Изпълнителното бюро на БСП излезе с две имена – Драгомир Стойнев и евродепутатът Цветелина Пенкова.

Служебният премиер проведе среща с Драгомир Стойнев, а на влизане в Министерския съвет Цветелина Пенкова, която е втората номинирана от партията, заяви, че не бива да позволяваме политическата нестабилност у нас да ни постави в периферията на ЕС. С основателя на българската фондова борса Виктор Папазов, който получи доверието на Възраждане, Димитър Главчев се срещна онлайн

„Нормално е партията победител на европейските избори да има предимство. Защото ЕНП, от чието семейство сме ние, е победител на тези избори. Победител е и ГЕРБ на тези избори. Затова считам, че с право излъчваме и най-силния кандидат”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

След като днес служебното правителство изпрати в Брюксел две предложения за българския еврокомисар – на мъж и на жена, очаква се на 11 или 12 септември 2024 г. Урсула фон дер Лайен да обяви кои ще са новите членове на Еврокомисията.