Почваме изграждането на още един газов коридор от юг на север

Два договора, с които ще се постави начало на реализацията на концепцията за „Вертикален газов коридор”, бяха подписани днес, 6 юни 2024 г., в Министерския съвет.

По време на церемонията служебният министър-председател Димитър Главчев заяви, че се поставя началото на стратегическата инициатива „Вертикален газов коридор”. С подписването на документите започва проектирането и изграждането на част от необходимата газопреносна инфраструктура – от Кулата до Кресна и от Рупча до Ветрино, която ще осигури увеличаване на капацитета за пренос на природен газ в посока от Гърция към България и от България към Румъния.

Служебният премиер изтъкна, че съоръжението има голямо значение за България и поради това вече са съгласувани гаранциите за реализирането на проекта. Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заяви, че „Вертикалният газов коридор” не само ще бъде стратегическа инициатива със значение за целия регион, но и инструмент за гарантиране на енергийната сигурност в по-широк регион. По думите му доказателство за това е съвместната работа с всички държави по трасето и с операторите на газопреносните мрежи в региона.

Въвеждането в експлоатация на тези проекти ще даде възможност да се изпълни и поетият ангажимент от украинската страна за спиране на транзитния пренос на руски природен газ през Украйна. Това от своя страна ще даде възможност „Вертикалният газов коридор” да стане алтернатива за доставки на природен газ, коментира Малинов. Той е уверен, че всичките държави по трасето – България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, ще гарантират енергийната сигурност чрез доставки на газ в дългосрочен план.

Посланикът на Украйна в България Олеся Илашчук обясни, че целта на проекта е да се свържат основните газопроводи за пренос на газ от юг на север. Тя е уверена, че това ще даде достъп до диверсифицирани доставки и от терминалите за втечнен природен газ, които са на юг.

Слежубният министър на енергетиката Владимир Малинов информира, че се изпълнява и решението на Народното събрание относно предоговаряне на клаузите на договора между „Булгаргаз” и турската държавна газова компания „Боташ”.