Почти няма вече пречки за новата община – Обзор

Петчленен състав на Върховния административен съд е потвърдил решението на първата инстанция, че Министерският съвет не може да оттегли предложението си до президента да издаде указ за обособяването на Обзор като самостоятелна община. Това става известно от решение на съда, публикувано на официалната му страница. Решението е окончателно. Само и единствено в правомощията на президента е да прецени окончателно да утвърди или не решението на Министерския съвет и да разреши отнесения до него въпрос чрез издаване на съответния акт, се посочва в решението.

Президентът не е осъществил правомощията си по Конституция в продължение на две години относно предложението на МС, отбелязват магистратите, като посочват, че въпреки това не е налице формиран мълчалив отказ. Президентът не е бил обвързан нито със срок за издаване на указ, нито с неговото съдържание, независимо от становището на МС, се казва още в решението.

Делото пред ВАС е образувано по жалба на кмета на Обзор и граждани. То е относно Решение № 329 на Министерския съвет от 27.04.2023г., с което се оттегля предложението до президента на Република България да издаде указ за утвърждаване на границите и административния център на създадената нова община с административен център гр. Обзор, област Бургас, и на промените в границите на община Несебър, област Бургас.