По Дъблинското споразумение Германия ни връща убийци и изнасилвачи

Председателят на парламентарната група на БСП Корнелия Нинова оповести днес, 1 март 2024 г., от трибуната на Народното събрание, че от Мюнхен към България са репатрирани с малък чартър 23-ма мигранти. Шестима от тях са осъдени „наред с други неща за убийство, непредумишлено убийство, тежка телесна повреда, сексуални престъпления, отежняващи грабежи, пране на пари”, обясни тя.

Лидерът на БСП се позова на документ на Баварската държавна служба за убежище и регистриране. Нинова използва съобщението, за да атакува управляващите за договорените условия за присъединяване на България към Шенген и попита дали е ставало дума за това, „че ще се предпочитат” престъпници.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел отговори: „Информацията ще бъде проверена, но реферира към Министерството на вътрешните работи”.

Изнесеното от Нинова силно ядоса Борисов и той заяви: „Ако са допуснати да се връщат хора в България, които трябва да лежат в затвора – това е катастрофа! Недопустимо е!”

„Ако това е вярно, което сега опозицията изговори от трибуната, ние трябва много да се замислим. Ако е вярно, че тези хора, които са дошли с този самолет, са обявени от немското правителство за хора, извършвали убийства, грабежи и изнасилвания, и да ни ги върнат в България, тук някой не си е свършил работата – това е катастрофа! Незабавно трябва да презаредят самолета и да бъдат върнати в Германия, където да излежат присъдите си. Ако това са допуснали нашите хора – МВР, външно, правителството – това е недопустимо!”, отсече лидерът на ГЕРБ. Този, който не си е свършил работата – трябва да понесе отговорност”, категоричен е Борисов.