ПП-ДБ ще върнат неизпълнен мандата на президента

След вчерашните срещи на преговарящия екип на „Продължаваме промяната” – Демократична България” с парламентарни групи в 50-тия парламент, от коалицията обявиха, че ще върнат на президента веднага неизпълнения мандат. Основание за това решение има дават резултатите от проведените преговори.

Обобщено се оказва, че почти всички парламентарни сили са съгласни, че предлаганите в декларацията на ПП-ДБ мерки са важни и трябва да бъдат реализирани, но имало и други неща в дневния ред на обществото, които също трябвало да бъдат включени в пакета за реформи, предлаган от ПП-ДБ. Но основното различие е по  линия на исканото от ПП-ДБ тримесечно забавяне връчването на втория мандат. Според повечето парламентарно представени сили трябва да се водят първо преговори за съставяне на мнозинство в Народното събрание, което да излъчи и правителство, а всички предложения на ПП-ДБ и на останалите парламентарни групи да влязат в конкретната програма на това правителство.

При това положение остава в някаква степен възможно с третия мандат да бъде съставено такова правителство на мнозинството, ако, разбира се, политическите сили в парламента престанат с червените си линии и действително покажат желание за съществени реформи в интерес на страната и народа й.

Разбира се, трябва да се спомене, че всички тези идеи за преобразования не са откритие на ПП-ДБ, напротив, те са с многогодишна давност и парламентът в предишните му състави, както и редовните и служебни правителства досега не направиха нищо за реализирането им. Но, както се казва – по-добре късно, отколкото никога.

 

Огнян Марков