Преговорите за нова сглобка засега са в застой

Преговорите могат да стартират при първия възможен и удобен за това момент, а именно, когато преговорният екип от наша страна е в пълен състав и колегите от „Продължаваме промяната – Демократична България” изразят готовност за това. Така каза пред журналисти в парламента Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, след като Народното събрание гласува оставката на правителството.

Много отдавна ние сме оповестили, че на 6 и 7 март има конгрес на Европейската народна партия (ЕНП) и нашият лидер задължително трябва да присъства там, тъй като се взимат изключително важни решения, напомни тя и отбеляза, че заедно с него е и Мария Габриел, която е заместник-председател на ЕНП.

На фона на тези отдавна оповестени ангажименти, това прибързано действие на колегите от „Продължаваме промяната” и „Демократична България” за подаване на оставка и нейното гласуване сега и веднага буди определени подозрения, коментира Петкова. Според нея не е ясно каква е целта на тези прибързани действия – дали да се използва това, че техният лидер е в чужбина, Мария Габриел също я няма, или това, което на практика техните партньори от ПП-ДБ са демонстрирали с този свой ход е, че всъщност не желаят може би да се водят преговори, а по-скоро това, което те искат, е може би да тласнат държавата към избори.

Попитана дали са ги търсили за преговори, Петкова посочи: „Все още никой не е потърсил контакт с нас.” Тя припомни, че главен преговарящ от тяхна страна е Мария Габриел. По думите й тя трябва да е в България, за да може да стартира този процес.

 

Според Рая Назарян елементарната политическа логика е предполагала, първо, да бъде изложена оценката на министрите, тоест отчетът на тези министри какво са свършили за изминалите девет месеца, и след това оставката да бъде гласувана. По думите й министрите е трябвало да бъдат в залата.

Колегата й Томислав Дончев смята, че това бързане може да означава и нещо друго – че управлението бяга от резултатите от собствената си работа.