Преди 50 години заработи първият блок на АЕЦ „Козлодуй“

На 4 септември 1974 г. официално е открита АЕЦ „Козлодуй“. Всъщност на тази дата е въведен само първия блок на централата с мощност 440 мегавата. Медиите събитието е отразено така: „АЕЦ е израз на линията на Българската комунистическа партия за по-нататъшно сближаване и интеграция със Съветския съюз. Ние, българските енергетици, сме дълбоко благодарни и безрезервно признателни на ЦК на КПСС, на съветското правителство, на прекрасните съветски хора за тази огромна и прекрасна братска помощ.“

Строежът на АЕЦ „Козлодуй“ започва през 1970 година, а първият й реакторен блок е официално открит на 4 септември 1974 година. След това тя е поетапно разширявана с още пет блока, за да достигне максимална инсталирана мощност от 3760 мегавата.

Първата копка на строежа е направена на 14 октомври 1969 година, а активното строителство започва следващата пролет. Обектът е от централно стопанско и политическо значение и в него са концентрирани значителни ресурси, като над 2000 души работят на трисменен режим. Успоредно с това започва обучението на персонала, който ще експлоатира съоръженията.

През 2003 г., след натиск от Европейския съюз, е започната процедура за спиране на четирите реактора, всеки с мощност 440 MW, тъй като според Съюза те не отговарят на европейските стандарти за сигурност.

1-ви и 2-ри блок на АЕЦ „Козлодуй“ са спрени на 31 декември 2002 година с решение на правителството на Симеон Сакскобургготски от 19 декември същата година.

През 2003 година, след положителната оценка, дадена на Агенцията за ядрено регулиране от Международната агенция за атомна енергия Европейската комисия вече не може да оспорва лицензите на III и IV блок на АЕЦ Козлодуй. Въпреки това тези два блока на АЕЦ „Козлодуй“ са спрени на 31 декември 2006 година с решение на правителството на Сергей Станишев от 21 декември същата година.

На 8 март 2011 г. централата обявява поръчка за удължаване на живота на 5-ти и 6-ти блок, чиито експлоатационни срокове следва да изтече съответно през 2017 и 2019 г. По този начин животът на реакторите е удължен с 15 до 20 години.

Сега е договорено строителството на 7-ми и 8-ми блок на централата от страна на южнокорейската Hyundai Engineering & Construction Co.,Ltd. Строителството на двата планирани реактора Радев ще струва над 25 млрд. лв. на държавата и ще са с технологията AP1000 на американската компания „Уестингхаус“. Има договореност американската EXIM Bank да финансира строителството. Предполага се, че до 2032 година двата реактора ще заработят.