Представяне на абсолвенти по специалността „Режисура за драматичен театър“

Шест  пиеси се конкурират за театралната награда за абсолвенти, завършващи режисура за драматичен театър на името на дългогодишния директор на ДТ „Адриана Будевска“ в Бургас Борислав Чакринов. Кандидатите ще се представят със следните заглавия „Йерма“ от Фредерико Гарсия Лорка, „Мъртвешки танц“ от Аугуст Стриндберг, „Вихров блус“ по пиесата „Доктор 5“ на Мария Вихров, „Небесен отряд‘‘ от Джордже Лебович и Александър Обренович, „Здравей и сбогом“ от Атол Фюгард и „Нощта на трибалдите“ от Пер Улув Енквист.

Инициативата дава възможност на младите режисьори да поставят на бургаска сцена своя дипломен спектакъл и да поемат успешно по пътя на своята кариера.

Конкурсът бе отворен за участие за абсолвенти – степен бакалавър и магистър, които се обучават по специалността „Режисура за драматичен театър“ в български колежи и висши учебни заведения. Покани са отправени от директора на ДТ „Адриана Будевска“ Богдан Петканин към всички театрални училища в страната.

Резултатите от първия кръг на конкурса ще бъдат обявени до края на октомври 2024 г.

Победителят в конкурса ще получи диплом и парична награда в размер на 6000 лв., осигурени от община Бургас, и реализация на дипломния му спектакъл в Камерна зала „Апостол Карамитев“ с актьорския състав на Драматичен театър „Адриана Будевска“. Спектакълът ще бъде включен в програмата на театъра и на Община Бургас за съответната календарна година.

Вторият финалист ще получи поощрителна награда в размер на 1000 лв.