Представяне спомените на Мъгърдич Мелконян

На 25 юни 2024 г. от 18:30 часа в двора на Етнографския музей на улица „Славянска“ 69 ще бъде представена книгата „Моят роден град Бургас. Спомени за времето от 1930 – 1945 година“ от Мъгърдич Мелконян. Издаването й е част от проект на РИМ – Бургас, одобрен и финансиран от Министерството на културата.

Неин съставител е Росица Топалова, уредник в отдел „ Етнография“ на бургаския музей. Текстът е придружен от снимки, за да са още по-живи спомените и представата за стария Бургас. Откритата на 15 май 2024 г. изложба „Старият Бургас през погледа на д–р Мелконян“, която предизвика интерес и развълнува бургазлии, бе първата дейност по този проект.

Книгата ще бъде официално представена от Митко Иванов – историограф, краевед, художник, човек, когото самият д-р Мелконян е ценял и обичал.

През 1992 година д-р  Мъгърдич Степан Мелконян започва да пише своите спомени в дебела тетрадка голям формат – методично и подробно, за очертанията на града, кварталите и махалите, обществените сгради и учреждения, училищата, книжарниците, сладкарниците, хотелите и хановете, пристанището, консулствата, занаятите, плажа, войската, празниците… „Наистина градът под своята видима външност криеше много и много неподозирани явления и междучовешки отношения…“.

Спомените си той завършва с животоописанието си, което е не по-малко увлекателно. Четейки, сякаш вървиш по бургаските улици в едно друго време заедно със стария сладкодумен лекар, който ти разказва, от време на време спирате да си поемете дъх и той за малко се отклонява от темата, но е интересно и е пореден важен щрих към описанието.

Книгата може да закупена още при представянето. Тиражът е 500 бройки.