Предстои изборът на новия Български патриарх

На 19 март 2024 г. Светият синод реши на 30 юни 2024 г. да бъде свикан Патриаршески избирателен църковен събор за избор на нов Български патриарх. На 20 юни ще да бъде свикано заседание на Синода, на което да бъдат избрани трима епархийски митрополити – кандидати за патриаршеския престол, които отговарят на изискванията.

Очаква се на за избора у нас да дойдат и предстоятелите на поместните православни църкви. От Светия Синод на БПЦ-БП не съобщават дали официална покана е изпратена и до патриарха на Москва и цяла Русия Кирил.

Покана да присъства на интронизацията на новия Българскипартирарх е изпратена и до Вселенския патриарх Вартоломей от наместник-председателя на Светия Синод Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий.

„Ще се опитам да променя програмата, защото смятам тази покана за много голяма и благословена и съответно е и желанието ми да се отзова на нея. Молим се за упокоението на душата на блаженопочившия патриарх Неофит. Много любезно от ваша страна, че лично поканихте Вселенския патриарх на исторически момент от живота на вашата Църква”, отговорил е Вартоломей

По уста, Константинополската патриаршия няма никакво отношение към избора на Българския патриарх. Практика досега е било Вартоломей да не участва лично в интронизации на патриарси, (изключение прави избора на Атинския архиепископ Христодул), а винаги да изпраща свои представители.

Духовници коментираха, че присъствието му едва ли ще е случайно и допуснаха опит за лобиране в полза на един от кандидатите. Сред митрополитите се твърди, че се очаква Николай Пловдивски, който обяви, че няма да е сред претендентите за патриарх на БПЦ, да се върне в играта. Това може да стане по предложение на някой от митрополитите.