Предстои среща с утвърдени творци от Италия и Франция

Срещата с утвърдени творци при закриването на изложбата „В/Извън кутията от колекцията  „Хербариум“, подредена в Центъра за съвременно изкуство и библиотека предстои на 14 септември 2024 г. Изложбата с куратор Ирина Баткова има специален фокус върху автори от Италия и Франция, които произхождат от  различни национални и културни среди, но работят в тези държави и са част от артистични общности, в рамките на които реализират съвместни проекти и изложби.

За закриването на изложбата ще гостуват италианските художници Масимо Пулини, Мойра Ричи и Кирил Чолаков. Срещата с тях се реализира по покана и със съдействието на Италианския културен институт.

Събитието ще започне от 16 часа с прожекция на филмовите портрети на италианските артисти от поредицата H Talks с режисьор Милена Кънева. След прожекцията кратка лекция ще изнесе Масимо Пулини, директор на „Биенале на рисунката Римини”, преподавател в Академията за изящни изкуства в Болоня и Рим, признат експерт в областта на ренесансовото и бароково изкуство, с повече от 30 академични публикации и книги. Публиката ще може да се срещне и с Мойра Ричи, една от най-интересните съвременни италиански визуални артистки, и  Кирил Чолаков, български художник, който от години живее и твори в Италия и излага в престижни европейски музеи и галерии.

Инициативата се осъществява с финансовата подкрепа на община Бургас и на Италианския културен институт.