Предупреждение за опасно горещо време

Горещата вълна в страната продължава. За днес и утре, 15 и 16 юли 2024 г., Националният институт за метеорология и хидрология издаде предупреждение от втора степен – оранжев код, за високи температури за цялата страна. Това се съобщава в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на института.

Днес отново ще бъде слънчево и горещо. Над Източна България ще има временни увеличения на облачността, но без валежи. Ще духа слаб, в източните райони умерен вятър от изток – североизток. Максималните температури ще са между 36 и 41 градуса по Целзий, в София – 36 – 37 градуса.

В планините ще бъде слънчево и топло. След обяд над Странджа, Сакар и източната половина от Стара планина ще се развива купеста облачност, но ще е без валежи. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 30 градуса, на 2000 метра – около 24 градуса.

По Черноморието ще е слънчево. Ще има временни увеличения на облачността, но пак без валежи. Ще духа умерен вятър от изток – североизток. Максималните температури ще бъдат между 30 и 35 градуса. Температурата на морската вода е 27 градуса. Вълнението на морето е 2 – 3 бала.