Президентът Радев бе на посещение в Босна и Херцеговина

Със среща с българските военни, участващи в операция „Алтея“ на мисията на Европейския съюз ЕУФОР в Сараево, приключи официалното посещение на българския държавен глава Румен Радев в Босна и Херцеговина. Президентът Радев благодари на българските военнослужещи за това, че допринасят за сигурността и стабилността в района и в Европа.

„Вашата мисия тук е изключително важна. Готови сме да продължим да подкрепяме мисията ви“, посочи той. Радев отбеляза, че най-тежкият проблем на българската армия е отливът на хора. По думите му трябва да се повиши финансирането и да се ускори модернизацията на българската армия. Във военната база „Бутмир“, в която са базирани българските военнослужещи, участващи в операция „Алтея“, българският държавен глава се срещна също с главнокомандващия ЕУФОР генерал-лейтенант Ласло Щиц. Държавният глава отбеляза, че българските военнослужещи работят в един многонационален формат, но „нашите военнослужещи се ползват с изключително висок респект за техния професионализъм и отдаденост“.

Президентът Радев бе на двудневно официално посещение в Босна и Херцеговина по покана на председателстващия босненското Председателство Денис Бечирович. Той се срещна с членовете на колегията на двете камари на парламента на Босна и Херцеговина, с председателстващата Съвета на министрите Боряна Крищо и с върховния представител на международната общност в Босна Кристиан Шмит.