Президентът се срещна с директора на НАСА

Възможностите за разширяване на международното сътрудничество в областта на космическите изследвания и технологии обсъдиха президентът Румен Радев и директорът на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) Бил Нелсън, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Данните от изследването на Космоса и свързаните с това технологии намират все по-голямо приложение в ежедневието ни и България ще продължи да развива своя потенциал, включително чрез задълбочаването на международното сътрудничество с водещите страни в тази сфера, посочи Радев. Президентът открои като особено перспективно разширяването на партньорството със САЩ в областта на науката, включително и в космическите изследвания, принос за което имат и успешни български компании. В края на миналата година страната ни се присъедини към споразумението „Артемида“, което има за цел да подпомогне изследването на Космоса за мирни цели. Държавният глава изрази надежда, че независимо от военните конфликти в света, международната общност ще съумее да не допусне разпространението на ядрени оръжия в Космоса.

Значението на космическите изследвания за анализирането на множество процеси и явления на Земята също бе обсъдено по време на разговора и бе подчертано значението на устойчивата политика на инвестиции в тази дейност. Румен Радев даде пример с внесения от президентската институция в Националния план за възстановяване и устойчивост проект за създаване на Национален център за аерокосмическо наблюдение, контрол и управление, който качествено да подобри ефективността на държавната политика на страната ни в сфери, като борбата със замърсяването на въздуха и почвите, мониторинг на нивата на реките и язовирите, противодействието на незаконната сеч, подобряване на транспортната инфраструктура, процесите на урбанизация и много други.

Директорът на НАСА подари на президента Румен Радев колаж със снимки от полета на SpaceX Crew-8 през март тази година с българския и американския флаг, пътували с екипажа на борда на космическия кораб.

Сред участниците в срещата бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен, както и младежите Аделина Кънева и Димитър Марчев, които са президент и вицепрезидент за един ден в рамките на инициативата „Мениджър за един ден“, на която президентската институция бе домакин днес.