Премиерът в оставка е срам за България

„Поведението и на министър-председателя в оставка в чужбина е най-малкото недопустимо и граничещо с родоотстъпничество, защото на няколко пъти той заяви, че е по-важно да се помогне на Украйна, по-важно е да се изпълнят сляпо и пряко ангажименти и задължения, които са ни поставени отвън, от Брюксел, отколкото да се съобразим с интереса на българските граждани, на българското общество и на държавата ни. Това поведение не кореспондира с необходимото поведение на сериозен министър-председател”. Това е мнението на Меглена Плугчиева, бивш вицепремиер по европейските фондове, народен представител в три състава на парламента, заместник-министър на земеделието и дългогодишен посланик в Германия, Швейцария и Княжество Лихтенщайн.

Преди дни тя отправи апел към журналистите да бойкотират този политически позор, който ни спретват управляващите. “Не знам, дали някой е погледнал да види последно „Нойе Цюрихер Цайтунг” – швейцарският всекидневник, който е един от най-реномираните в немскоговоряща Европа, какво пише за България? Някой да е погледнал във „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”, където се коментира, че България все повече се отдалечава от еврото и приемането на еврото през 2025 г. Това са само част от публикациите, които излизат в последните дни. И от Външно министерство получавам информация от мои бивши колеги, които ми казват: „Срамуваме се, че звънят от чуждите посолства в София, да питат как е възможно да се случва всичко това и докога ще се случва.”

Някой беше казал: „Българската политика е без лице“, изтъква Плугчиева и подчертава – след това позорно поведение  в никакъв случай не би трябвало  да се стига до нов пазарлък след изборите, защото цялата лексика и всичко, на което сме свидетели,  се върти около това: „Давам ти, вземам, искам, този пост е мой, другият пост не си го даваме”. Разбирате колко е недостойно, обидно, унизително е това за държава, за общество. И как може тези хора да имат още претенции да ни управляват?!

„Аз като обикновен гражданин не желая тези хора нито тук в държавата да ме управляват, нито да ме представляват навън. Това е под достойнството на всеки български гражданин. Тези хора трябва да се оттеглят завинаги!”, заключава Плугчиева.