Признание за български евродепутат

Българският евродепутат от БСП Цветелина Пенкова беше избрана единодушно за президент на Европейския енергиен форум – най-голямата енергийна организация в Европейския съюз. Гласуването се проведе на 16 юли 2024 г. на първото заседание на организацията.

Пенкова е първата жена президент на организацията. Пенкова приема поста от бившия премиер на Полша и председател на Европейския парламент Йежи Бузек, който ръководеше форума през последните 10 години. На събитието присъства и европейския комисар по енергетика – Кадри Симсон.

Цветелина Пенкова има значителен опит в организацията, на която стана член в началото на предишния мандат, а в последствие беше и избрана за член на борда на директорите. Евродепутатът от БСП работи по важни законодателства в сферата на реиндустриализацията, енергийната ефективност и ядрената енергетика в ЕС.

Европейският енергиен форум е най-голямата енергийна организация с нестопанска цел в ЕС, развиваща тристранния диалог между законодателната власт, енергийните оператори и изпълнителната власт, както и най-големите енергийни компании, които оперират на европейския пазар. Целта е представителите на законодателната и изпълнителната власт на европейско ниво да имат достъп до експертни анализи и възможности за прилагането на европейските енергийни политики.

След избора си Цветелина Пенкова посочи приоритетите пред развитието на европейските политики в сферата на енергетиката: „Предизборната кампания ни даде възможност директно да чуем гласа на европейските граждани. Те не искат самоцелни декларации за спасяване на климата, а бързо и ефективно намаляване на сметките за енергия. Това може да се постигне единствено чрез повече инвестиции в базови източници, като ядрената енергетика например, и по-добра свързаност между всички държави в ЕС. В следващите години трябва да изградим хиляди километри далекопроводи с високо напрежение, ако искаме да имаме наистина функциониращ и свързан общ енергиен пазар. Само така можем да гарантираме достъпни цени на преноса на електроенергия от единия до другия край на континента.“

Тя посочи и в какво трябва да се съсредоточат европейските лидери: „Нужна ни е предвидимост на публичните политики,  по-ниски цени за домакинствата и бизнеса, създаване на нови и високоплатени работни места за специалистите в сектора и подобряване на конкурентоспособността на европейските компании на глобалния пазар.“