Приключиха регистрациите на партии и коалиции за изборите

Двадесет и осем партии и 11 коалиции са подали документи за регистрация за предстоящите парламентарни избори на 27 октомври 2024 г. към крайния срок, който изтече в 17 часа вчера. Всички, спазили срока, ще бъдат регистрирани в условията на т. нар. „неприключила проверка“.

Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ проверява списъците, представени от партиите и коалициите, като крайният срок за това е до 14 септември. ЦИК ще вземе решение за заличаване, ако има формация с некоректна подписка.

Освен това, в срок до 21 септември Комисията ще регистрира за участие в изборите партия или коалиция, в случай че съдът отмени решението за отказ за регистрацията й. Партиите, коалициите и инициативните комитети могат да правят предложения до районните избирателни комисии за регистрация на кандидатските листи и РИК да ги регистрира, като крайният срок е 17 часа на 24 септември 2024 г.

Малко преди крайния срок днес в ЦИК бяха внесени документи за регистрация на коалиция „Алианс за права и свободи“. Документите депозираха Румен Йончев – председател на „Земеделски народен съюз“ и Веселин Пенев, представител на партия СБОР.