Провал на преговори след украинската инвазия в Курска област

Според източниците Русия и Украйна е трябвало да проведат през август преговори в Катар за споразумение за спиране на атаките срещу енергийната инфраструктура в двете страни. Изненадващата офанзива на украинската армия в Курска област обаче ги е осуетила. Отбелязва се в медии, че Киев и Москва са възнамерявали да изпратят делегации в Доха този месец за съответните преговори. Посочва се, че евентуално споразумение би се равнявало на частично прекратяване на огъня.

Украински и руски официални лица не са се срещали лице в лице за преговори от първите месеци на войната, когато делегации от двете страни се събраха в Истанбул. Тези преговори в крайна сметка се провалиха. Неуспешни преговори имаше и в Беларус.

Въпреки че Киев може да е подобрил бъдещата си преговорна позиция благодарение на инвазията, вероятността от предстоящи мирни преговори изглежда е намаляла. Тази седмица Путин публично обеща да не смекчава преговорната си позиция. Исканията на Путин са ясни – капитулация на Украйна, която се изразява в това тя да се откаже от влизане в НАТО и от 1/5 от своите територии, окупирани в момента от руската армия (включително Крим). Киев, от своя страна, иска справедлив мир, който се изразява в изтегляне на руската армия от Украйна.

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски – Михайло Подоляк, заяви вчера, че трансграничното навлизане на силите на Киев в руската Курска област е било необходимо, за да бъде убедена Москва да започне честни преговори. Той посочи, че Украйна няма интерес от окупацията на град Курск, но тя трябва да принуди Русия да започне преговори при условията на Киев.