Продължаваме предоставянето на помощ на Украйна

Фокусът на сесията на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в София, е войната в Украйна. В нея участваха министърът на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

България се нуждае от повече активност на Алианса в Черноморския регион, заяви той. Събитията в Черно море са много важни не само за България, но и за цялата евроатлантическа общност. Това заяви министърът на отбраната пред форума на НАТО и настоя за повече подкрепа от Алианса по отношение на разузнаването и наблюдението на Черно море.

„Алиансът не участва с кораби в Черно море, но това не значи, че не може да се използват други форми. Ние се нуждаем от брегова система за противокорабна защита. Ако има държава, която би желала временно да разположи такава способност, това би усилило нашата отбрана в Черно море”, подчерта Запрянов.

„Руските кораби не са навлизали в нашите териториални води. Миналата година, юли месец, в обширни части на нашата икономическа зона бяха обявени от страна на Руската федерация зони, опасни за корабоплаване. Ние бяхме първата държава, която реагира и това продължи до началото на тази година. Тази година няма обявени такива зони, но в резултат трафикът се премести до териториалните води на Румъния, България и Турция”, каза адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната.

Според служебния министър на отбраната Атанас Запрянов, Кремъл има намерение директно да повлияе на върху изборите за европейски парламент. Изрази притеснение, че с фалшивите новини за пряко участие на България във войната страната също е засегната от хибридните атаки.

„Помощта за Украйна се базира на международното право и тя не е намеса в тази война по никакъв начин. Тази хибридна опорка, че, видите ли, ние помагаме на Украйна, че ще изпращаме войски в Украйна повлиява много и на кандидатите за военна служба”, обясни министърът.

Ключова тема на пролетната сесия на НАТО са оказване на решителна подкрепа на Украйна във войната и гарантирането на оръжия за отбрана срещу руската инвазия. Военният министър даде заявка, че предоставянето на помощ за Украйна продължава да е във фокуса на отбранителната политика на България.