Продължават антагонистичните прения по повод Меморандума на ПП-ДБ

Меморандумът на ПП-ДБ, отправен към (не)коалиционните им партньори предизвика множество спорове , дори и яростни реакции от страна на Делян Пеевски. Продължава изясняването на позициите на двете страни по този Меморандум, както и на третата – ДПС. Поместване някои от обясненията на съпредседателя на ПП Кирил Петков.

„Това (всъщност) е една начална преговорна позиция, която може да бъде променяна и допълвана. Отворихме дискусия, но беше важно да тя бъде публична. Защото имам чувството, че много пъти в тези кулоарни изказвания се хвърлят димки, които отвличат вниманието на хората, така че да не се говори за реалните неща”, поясни вчера, 24.02.2024 г., Кирил Петков..

Ние го сложихме на масата и колегите реагираха остро, защото реално какво се случва – досега имахме номинална програма, тя е важна, защото законите са важни. Да, гласувахме Конституцията, направихме много хубави закони, но ако те нямат кръв и плът и не бъдат облечени с реални хора – остават едно пожелание, обясни пред медиите той.

Според него, предлагайки подписването на меморандума, от ПП-ДБ, са казали ясно на партньорите си от ГЕРБ – „Хора, сега трябва да направим процес, в който не ние да спечелим, но вие трябва да загубите власт”. „Въпросът е от кой в момента я притежава, щом ние искаме да я вземем?”,  навлезе в същността на нещата съпредседателят на „Продължаваме промяната”. И поясни – ГЕРБ и ДПС държат реално 100% от властта в регулаторите, службите, съдебната власт, администрацията и местната власт.

Напрежението, което се наблюдава в последно време сред участниците в т.нар. „сглобка” по линия на регулаторите, според Петков представлява вододелът в усилията на ПП-ДБ: „Сега за пръв път се опитваме да направим така, че тази „зависима-независима” система да бъде пропукана и да бъдат сложени нормални хора там. Законово казахме добре, но сега въпросът е хората, които ще влязат във ВСС и в прокурорската квота, ако те продължават да са зависими, ние ще имаме номинална промяна, но и нулева ефективност и гражданите ще кажат – ама, то нищо не ми се промени в живота”, прогнозира Петков.

На въпрос за вътрешнопартийния разнобой и какъв е пътят на ПП-ДБ, които твърдят, че няма да са част от тази система, Петков отговори, че двете партии дават ясни гаранции за назначенията в регулаторите, службите и правосъдната система. „Имаме огромна отговорност, ако случайно нашите партньори във властта решат, че и те са готови да предадат половината от контрола, който имат. Нашата отговорност е да запълним, с хора които не са „наши”, хора които могат да игнорират кой ги избрал и кой им се обажда и да действат напред”. Готови сме да отстъпим във всичко, освен да дадем контрола на ГЕРБ и ДПС”, категоричен е Кирил Петков.

А ето и мнението на Григор Лилов – журналист на свободна практика, финансов и икономически анализатор, публикувано в профила му във „Фейсбук”: „Споделям мнението (на Мария Габриел), че той (Петков) разглежда държавата като софра, на която чрез него да се определи кой къде да седне. Определянето на разни други правила извън тези в законите за избор на членовете на регулаторите е практика извън рамките на нормални и свободни общества. Опитът тези евентуално избрани лица в тях да се закрепят во веки веков и да се отстраняват само с консенсус между ръководствата на две партии, е опит за въвеждане на неототалитарни практики.”