Проектът АЕЦ „Белене“ има основен проблем със сигурността на продажбите и приходите

Ilian Vassilev

Да, щом и Томислав Дончев се прави на Матросов, значи заповедта „от горе“ е дадена. Но, дори той, най-добрият от тях, си личи, че цял живот е бил далеч от реалния бизнес и икономиката. Само с пропаганда не става.
Инвестициите в свързването към системата на АЕЦ „Белене“ щели „да се избият“. От кого? От крайния потребител, от резултатите на преносната мрежа – ЕСО. Защото проектът има ОСНОВЕН проблем със сигурността на продажбите и приходите. А те се определят от ТВЪРДИТЕ договори за количества продадена крайна енергия, такива няма. Няма и да има – няма никакви предпоставки. Тоест върху едни и същи количества продадена и пренесена енергия /това е добрия случай / ще имаме нарастнали разходи по амортизация и експлоатация на преносната мрежа, особено на нова и скъпа инфраструктура. Зорлем ще изплащаме чрез сметките нова излишна инфраструктура – генерираща и преносна. Тези 400 милиона са Алиса в страната на чудесата.
Не е допустимо заместник министър председателят да не знае ключови факти -а именно, че след 2021 съхранението на отработено гориво на територията на Русия се прекратява, тъй като изтича временното разрешение, дадено от Федералното събрание. ДА не говорим, че има директиви на ЕС, които вменяват като задължения на всяка страна, която се занимава с ядрена енергетика да си строи ядрено хранилище.
Лъжа е, че няма да има по-голяма оферта, ако решим да продадем – над 500 милиона евро могат да се получат със сигурност /аз не говоря без да зная/. А пък историята, че това не става без изричната воля на Русия е валидно и при строителството, а не виждам това да е особен проблем.
И пак, твърдя, че „съгласието“ на Русия за продажбата е по подразбиране, специално според визирания от мен купувач. Ако, АСЕ откаже ги грози да ни върнат всички дадени пари, защото неоснователния отказ да съдействат пряко води до искове. И това съм проверил.
Изобщо господа, нагазихте в тресавището и е добре, че вече сами си защитавате абсурдните тези, а не БСП или Атака. Не оставяте място са колебания, в това число и за членовете на ГЕРБ, че по темата Белене и много други сте от едната страна на уравнението с БСП.

Фейсбук