Прожектират „ХЕНИ. Приятелството смисъл и спасение” на престижния варненски фестивал „Любовта е лудост”

Късометражният игрален филм „ХЕНИ. Приятелството смисъл и спасение”, продуциран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, ще бъде излъчен по време на 32-ия Международен филмов фестивал „Любовта е лудост” във Варна. Прожекцията ще се състои на 24 август (събота) от 15:00 ч. във Фестивален конгресен център, зала 5 с вход свободен. Гостите на едно от най-значимите артсъбития не само за светска Варна, но и за живота на световната киноиндустрия, ще могат да се огледат в историята на младите герои на филма „Хени” и да потърсят себе си в техните постъпки и избори.

Кино лентата е посветена на смелите и достойни българи, недопуснали унищожението на своите съграждани – евреи по време на Холокоста. Заснет е в Бургас в края на 2023 г. и проследява зараждащото се приятелство между двама български младежи и девойка от Израел – потомка на евреи от България, дошла тук, за да види града от младостта на своята баба. Ужасът от годините на Холокоста изпълва сюжета, но филмът се издига над историческия момент и засяга въпроси, които касаят днешните млади хора. Това  е въздействащ разказ за приятелство, любов и ревност, но и разказ за моралния избор, пред който е изправен всеки съвременен млад човек

Сюжетът на филма е вдъхновен от темите на Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Център „Алеф”  в продължение на 11 поредни години.

Художествен директор  на филма е изтъкнатият български режисьор Иван Ничев, режисьор е Любомир Попов, сценарист – Татяна Гранитова. В главните ролите са младите актьори Катрин Димитрова, Дилян Николов и Илиян Канев.