Произнесоха присъдите на измамната българска петорка в Англия

Петимата български граждани бяха обвинени и осъдени в Англия за извършване на една от най-големите измами със социални плащания. Според разследването на Кралската прокуратура 33-годишният Гюнеш Али, 38-годишната Галина Николова, 27-годишният Стоян Стоянов, 52-годишната Цветка Тодорова и 26-годишната Патриция Панева са ощетили британската хазна с над 50 млн. паунда.

Престъпната им дейност се е осъществявала между октомври 2016 и май 2021 г., когато данъчните служби се усъмняват и почват да проверяват дейността им. Официално някои от тях са се представяли като консултанти по получаване на национален осигурителен номер или полагащи се обезщетения, но паралелно са извършвали и незаконна дейност на базата на стотици фалшиви документи, включително договори за наем, фишове за заплати и писма от лични лекари. Те са оперирали със стотици банкови сметки, мобилни телефони и компютри, за да могат да кандидатстват за различен тип помощи от името на много лица, тъй като процесът става изцяло онлайн.

В хода на разследването излизат повече факти за финансовата злоупотреба на нашите сънародници във Великобритания. Според властите в Англия двамата лидери на измамата използвали незаконно добитите пари по различни начини. Гюнеш Али влагал средства в търговска дейност, а Галина Николова купувала имоти.

При едно от последните си прибирания у нас Николова купила 4 луксозни апартамента – два на българското Черноморие и два във вътрешността на страната, и то в рамките на един ден. Преди години тя е теглила заем от банка в размер на 250 000 лева. След това го е погасила доста бързо – на две вноски.

Всъщност началото на разследването е почнало в България, когато на нашите органи констатирали, че ромски семейства бързо забогатяват, строят нови къщи и почват да водят луксозен начин на живот.