Промениха инвестиционната програма на ВиК – Бургас

Актуализация на годишната инвестиционна програма във ВиК сектора на „Водоснабдяване и канализация“ ЕАД – Бургас, беше гласувана вчера, 20 август 2024 г. по време на извънредно заседание на асоциацията по ВиК, председателствана от областния управител проф. Мария Нейкова. Решението идва след проведено заседание в края на април, на което бе изразено несъгласие от страна на кметовете с начина на изработване на инвестиционните програми от ВиК дружеството и несъответствието им с капиталовите програми на общините.

„Нашата цел е да се създаде диалог между общините и ВиК оператора и по предложение на общините в инвестиционната програма да бъдат включени за реализация приоритетни за тях обекти, съобразени с възможностите на ВиК оператора“, коментира проф. Нейкова, цитирана от пресцентъра на Областна администрация – Бургас. По време на днешното заседание тя е направила предложение представители на общините и областната администрация да бъдат включени в комисиите за избор на изпълнителите по инвестиционната програма на ВиК. Това идва в отговор на коментари на кметове, че не могат да осъществяват контрол върху фирмите изпълнители на обекти в техните общини.

С гласуваните изменения в инвестиционната програма на ВиК сектора ще се гарантира изпълнението на следните дейности: ремонт на помпена станция „Камчия“, ремонт на язовирна стена и обслужващ път при язовир „Камчия“, ремонт на водовземна кула на язовир „Порой“, подмяна на водопроводи по населени места, основен ремонт на помпена станция в Дрянковец, ремонтни дейности на пречиствателна станция в Стоилово, ремонтни дейности по водоеми, продължаване на проекта за водоснабдяване на селата Маринка, Твърдица и Димчево, изграждане на водомерни и арматурни шахти по места, доставка и монтаж на централни водомери, както и реконструкция на битово-фекални канализации в общините и др.

Актуализираната инвестиционна програма във ВиК сектора за 2024 година е на стойност приблизително 38 милиона лева. По искане на общините ВиК ръководството трябва да информират членовете на асоциацията по ВиК до м. октомври дали ще успеят да реализират в цялост инвестиционната си програма за 2024 г. и какъв процент от дейности биха прехвърлили за следващата календарна година. Кметовете са обсъдили и липсата на вода по населени места и търсене на трайно решение на безводието. В някои общини предстои обследване за нови водоизточници, след което ще се пристъпи към сондажи.