Протест в подкрепа на задържания в Гърция Милан Димитров

Представители на партия „Възраждане“ организираха вчера, 14 март 2024 г., протест пред сградата на посолството на САЩ в София. Протестът е в подкрепа на Милан Димитров, обвинен в незаконен износ на електронни схеми в Русия и заплашен от екстрадиция в САЩ. Протестиращите, сред които са бащата и братът на обвиняемия, искат да бъдат предприети мерки от страна на отговорните институции у нас за освобождаването на обвиняемия.

Събралите се изказаха своето недоволство от българските власти за липсата на отговорност и загриженост към задържания в Гърция българин. Според тях държавните органи са незаинтересовани и не желаят да предприемат необходимите действия.

Откакто е задържан Милан Димитров ние настояваме за среща с представители на американското посолство, каза пред журналисти Александър Димитров, бащата на задържания в Гърция. По думите му до този момент е изпратил четири имейла с молба за среща с представители на посолството, но все още не е получил отговор.

„Милан Димитров е арестуван с незаконна, несъществуваща заповед за арест, подписана от служител на съда, а за да ви арестува Интерпол трябва да е подписана от съдия”, каза братът на Милан Димитров – Александър Димитров. По думите му дори не се знае името на американския съдия, който е отправил обвинението към българина. Американските власти твърдят, че са издирвали Милан в Остин, Тексас, но той никога не е стъпвал там, обясни Александър Димитров и посочи още, че Съдът в Тексас не е съгласувал решението си с българските правни власти.

Нашата държава не предприема абсолютно никакви действия по случая, позорно е, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. По думите му протестът е нормален, морален и демократичен и има за цел да подкрепи несправедливо обвинен българин.

Да припомним, че на 1 септември миналата година вицепремиерът и външен министър Мария Габриел обясни, че Министерството на външните работи няма компетенции по въпроси, касаещи лица, обявени за международно издирване с цел арест и екстрадиция.