Противоречиви твърдения за това какво става в Курска област на Русия

„Обстановката в зоната на напрежение в Курска област е вече под контрола на руските въоръжени сили, врагът е изхвърлен от окупираните от него населени места“, това заяви зам.-началникът на Главното военнополитическо управление на въоръжените сили на Руската федерация и командващ спецназа „Ахмат“ – ген.-майор Апти Алаудинов. „Трябва да отбележим, че днес обстановката е взета под контрол. Покрита е голяма част от територията, на която се намираше противникът. Върви зачистка в населените места, където се намира той и се прогонва оттам“, заяви военният командир в ефира на телеканала „Россия-1“, цитиран от държавната информационна агенция.

„Загубите на ВСУ за денонощието възлизат на 420 военнослужещи, 55 единици бронирана техника, в това число три танка, осем бронетранспортьора, бойна машина на пехотата, 43 бойни бронирани машини, 31 автомобила, многоцелева ракетна установка и артилерийско оръдие“, се казва в изявление на Министерството на отбраната, публикувано в канала му в Telegram.

Като цяло по време на боевете в района на Курск противникът е загубил до 2030 военнослужещи, 35 танка, 31 бронетранспортьора, 18 бойни машини на пехотата, 179 други бойни бронирани машини, 78 автомобила, четири зенитно-ракетни комплекса, две многоцелеви ракетни установки и 14 полеви артилерийски оръдия.

В същото време Украйна съобщава, че е атакувала с дронове две руски области, докато пехотата й се опитва да премине през отбранителните линии, за да превземе още територии в най-голямата атака срещу Русия от началото на войната.