Против предвижданите промени в Закона за висшето образование

Академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” прие с единодушие позиция във връзка с планираната от Министерския съвет реформа в сферата на висшето

образование, свързана с отпадането на студентските такси, съобщи пресцентърът на висшето училище. В позицията се казва, че реформите във висшето образование и науката в Република България трябва да са основани на дългосрочна визия, системен анализ, непрекъснат и съдържателен диалог с всички заинтересовани страни.

„Общността на Софийския университет „Св. Климент Охридски” – най-старото и утвърдено висше училище, обучаващо най-голям брой студенти, от дълги години предлага стратегически решения и фокусира вниманието на обществото върху важни проблеми, включително с многобройни конкретни предложения за законодателни промени и принципно нови политики, но сериозните промени във висшето образование и науката в Република България не се консултират с нас, дори когато се предизвикват и обявяват от наши колеги в качеството им на политици”, се заявява в позицията.

„Настояваме проектът за изменение и допълнение на Закона за висшето образование да не бъде внасян, а Министерството на образованието и науката незабавно да започне широко обсъждане с представителите на академичната общност и заинтересованите страни във висшето образование за изпълнението на Стратегията за развитието на висшето образование в Република България, нуждата от нейната актуализация и реално необходимите промени на нормативната уредба”, се казва в позицията от Академичния съвет на СУ.