Проф. Анри Кулев откри Детския международен анимационен фестивал в Бургас

„Важно е децата да обичат анимацията и рисувания филм, защото в последно време всичко е рисувано филмче до такава степен, че и игралните филми станаха рисувани и вече не можеш да разбереш кой какъв е.“ Това заяви проф. Анри Кулев по време на официалното откриване на третото издание на Детския международен анимационен фестивал в Културен дом НХК. В оставащите дни до 22 септември 2024 г. събитието ще предложи на публиката в Експозиционен център „Флора“ разнообразна програма от прожекции и творчески работилници за деца.

„Благодаря на Бургас за това, че иска да има такъв фестивал. На пръв поглед правенето на фестивал изглежда много просто и лесно занимание, но всъщност е доста трудно занятие. Как се намират филмите, как се озвучават, откъде идват, как се селектират, как се прожектират и какви са наградите – навсякъде по света тези фестивали са една огромна машина, на която й трябват много години да се смаже. Затова и в началото те тръгват бавно. Надявам се в бъдеще този фестивал да порасне още повече и организацията му да се превърне във все по-добре смазана машина“, коментира режисьорът, художник, сценарист и продуцент на игрални, анимационни и документални филми проф. Анри Кулев, който е и директор на фестивала.

Проф. Кулев представи и младия екип, с който организира фестивала, съставен от негови бивши студенти в Нов български университет и настоящи аниматори. Това са Антон Жеков, Стефан Войводов и Теодора Георгиева. Те ще водят и творческите работилници за деца, които ще се проведат през уикенда и са отворени са участие след предварително записване.

Заместник-кметът по култура и вероизповедание в община Бургас Диана Саватева допълни, че фестивалът се организира със съдействието на общинския фонд „Култура“, който дава възможност на творци от цялата страна да радват публика от различни възрасти. „Сигурна съм, че това, което ще видим, ще стигне по различен начин до сърцата и на най-малките зрители, както и на по-големите, които ги придружават. Това ще е едно вълнуващо, цветно преживяване“, заяви още тя.

В селекцията на фестивала попадат общо 24 анимационни заглавия, участвали в международни състезания, и творения на студенти от университетите за театър и кинематография. Всички те са създадени през последните две години и идват от Нидерландия, Словакия, САЩ, Литва, Португалия, Иран, Франция, Италия, Обединени арабски емирства.

Сред съпътстващите събитие ще бъде и изложба на студентски работи от специалност “Анимационно кино”, която ще бъде подредена в залите на центъра. В нея са представени техни семестриални упражнения, изпитни и свободни работи, които целят да развият рисувателните възможности на студентите, тяхното въображение и умения да създават свои авторски проекти и успешно да боравят както с класическите, така и с дигиталните техники на рисуване.