Проф. Иван Илчев – „Македония води успешна политика на самоизолация”

„Какво ще промени включването на българите в Конституцията на Република Северна Македония дали ще им осигури кариерно развитие”. Това запита проф. Иван Илчев, бивш ректор на СУ „Климент Охридски”, член на смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси. Специалистът по балканска история даде пример, че хора, работили в България, след връщането си в Скопие е трябвало да променят възгледите си, за да успеят в кариерата. „Македония води успешна политика на самоизолация”, допълни той.

Като член на смесената българо-македонска историческа комисия, проф. Илчев  обясни, че тя е водила редовни заседания. Следващото заседание е насрочено наскоро, но няма информация дали ще се състои. Текат процеси за подмяна на членовете на комисията от македонска страна, предупреди историкът.

„Възхитен съм от позицията на Димчо Муцунски (външният министър в Скопие) – той си каза директно: „Нас историческата истина не ни интересува, интересуват ни политическите интереси на Северна Македония.” Той е първият, който откровено си каза”, заяви проф. Илчев.

За работата на съвместната комисия историкът каза, че нито веднъж за тези шест години  българското външно министерство не се е опитвало да им дава съвет. В Скопие обаче натискът върху македонските колеги е бил много сериозен, обясни той.