„Прояснение” на Янчо Чолаков с известност в САЩ

Авторитетното американско списание Locus, ориентирано към любителите на фантастичния жанр, публикува в юнския си брой статията „How Many Dwarfs Does It Take To Match a Giant?”, в която посочи по три забележителни книги на българската и румънската фантастика, издадени през последния четвърт век, „които не са налични на английски език”.

Една от тях е повестта „Прояснение” от Янчо Чолаков, публикувана за първи път от бургаското издателство „Либра скорп” през 2019 година и впоследствие печатана като четиво с продължение цели шест месеца по време на Ковид кризата на страниците на вестник Bulgaria в Чикаго. Тогава „Прояснение” получи и литературната награда плакет „Петко Росен” на община Бургас.

Повестта се оказа донякъде пророческа. Тя пресъздава митарствата на един пациент, който установява неспособността на здравната система да се справи с болестта и се опитва сам да намери алтернативни решения за спасението си. В същата книга е включен и разказът „Той”, посветен на манията по телефоните.

„Локус“ е световноизвестно американско списание за жанровете научна фантастика и фентъзи. То публикува основно новини, интервюта и библиографски материали и е 30-кратен носител на наградата „Хюго“ за периодично издание.