Путинова Русия : ДВА МЕСЕЦА крият радиоактивно замърсяване.

Ilian Vassilev

Няма никаква разлика между Путинова Русия и Сталиновия Съветски съюз. Градът е отцепен, крият ДВА МЕСЕЦА радиоактивно замърсяване. Хората не могат да дишат. И мълчат, мълчат.
Ако не знаете, освен Чернобил и Фукушима има още една ядрена катастрофа, която руснаците държат двадесет години в тайна – това е трагедия в Озьорск, където на 22 септември 1957 година избухва 300 литров резервоар с високорадиокативни отпадъци. Не се знае колко хора за загинали, защото градът е секретен, няма го на картите и никакви новини не излизат от там. Трагедията е известна като Киштимската трагедия по името на най-близко разположения несекретен град.
Вчера Гринпийс Русия са локализирали по-високи норми на замърсяване около завода на Росатом „Маяк“.
Вече писах, че Росатом е част от военния комплекс на Русия – като си даваме парите за ядрени реактори, подпомагаме военната ядрена програма на Русия.
Не съм сигурен какво точно става – само зная, че преди тридесет години ме излъгаха и облъчиха доста хора в цяла Европа и доста хора умряха преждевременно заради облъчване.
Сега просто не вярвам на нищо, което идва като официални новини от там. Ако не бяха французите – вероятно нямаше да разберем.
Идиотското е овчедушието и на българските власти, които вместо заедно с другите страни членки да притискат Москва да допусне независими наблюдатели, мълчат и правят политика.
Не съм експерт, само предавам казаното от Jean-Christophe Gariel, от френският Институт за Радиологечска Защита и Ядрена безопасност – French Institute for Radiological Protection and Nuclear Safety (IRSN), отбеляза, че ако този инцидент се беше случил във Франция, властите незабавно са щели да евакуират всеки в радиус от един – два километра около площадката на аварията.

“Освен това щяхме да забраним консумацията на земеделска продукция произведена в радиус от 20, 30 или 40 км около съоръженията“

Знаете ли каква е била реакцията на шефа на службата, която трябва да предупреди руските граждани за аварията – препоръча да се пие бира!?! И то след като два месеца крият за случилото се.

Ето това е разликата между цивилизования свят и Русия.
Аварии стават навсякъде. Но в нормалния свят ще реагират веднага, дори е по вероятно да създадат истерия от съревноваващите си медии да направят по-голяма история. Но никога няма да държат в тайна от своя народ.

Фейсбук