Първата лястовичка за връщането на наборната служба вече долетя

Войната, която Русия отвори на Украйна направи актуален въпроса за наборната военна служба в страните от НАТО и извън алианса. Допълнителен подтик на вземането на такова решение даде и вривоопасната обстановка в Близкия изток.

У нас от няколко години се говори, че наборната служба е необходимо да бъде възвърната, за определено число месеци, с което да се увеличи броя на младите хора, запознати в някаква минимална степен с техниката и тактиката на воденето на бойни действия, а с това е наличния мобилизационен резерв на Българската армия.

Но докато у нас вървят само спорадични обсъждания и призиви по темата, ето че първата страна, член на НАТО, направи тази важна стъпка. Хърватия ще въведе отново военната повинност на 1 януари 2025 г., а задължителната военна служба ще продължава два месеца, съобщи вчера, 15 август 2024 г., хърватският министър на отбраната Иван Анушич.

През 2008 г. тази страна спря наборната служба и оттогава заинтересованите кандидати за военна служба кандидатстваха на доброволни начала. След агресията на Русия срещу Украйна и все по-бурните световни военни и политически събития обаче Хърватия започна да мисли за връщане на наборната военна служба.

В интервюто си Анушич се спря и на темата и за модернизацията на въоръжените сили на страната. „Модернизацията и оборудването на въоръжените сили върви според очакванията и в съответствие с договореността ни със съюзниците ни в НАТО и ръководството на НАТО“, оповести министърът и допълни, че в тази област няма да се правят икономии.