Първи олимпийски медал за България

„Аз обещах да спечеля златен олимпийски медал за България и се надявам крачка по крачка да изпълня това обещание. Много съм горд, че съм първият медалист на България на тези игри.“ Това каза боксьорът Хавиер Ибанес, който се класира за 1/2-финалите в кат. до 57 кг при мъжете и си осигури минимум бронз. Така България вече има гарантирано място в таблицата с медали от XXXIII летни олимпийски игри в Париж 2024.

На 1/4-финалите в зала „Париж норд“ днес 28-годишният натурализиран национал с кубински произход победи японеца Шудай Харада с единодушно съдийско решение – 5:0 гласа. Българският представител е настоящият победител от Европейските игри в Краков 2023 и бивш олимпийски шампион за юноши от Нандзин 2014. Противникът му пък е вицешампионът на Азия от игрите в Ханджоу 2023.

Медалът на Ибанес е 20-и в историята на българския бокс от олимпиада. Досега нашите боксьори са спечелили 5 златни, 5 сребърни и 9 бронзови отличия на игрите, включително изобщо първия медал за страната ни – бронза на Борис Георгиев-Моката от Хелзинки 1952. На предишните летни игри в Токио 2020 Стойка Кръстева пък извоюва последната засега олимпийска титла за бокса ни. На следващото стъпало по пътя към златото в Париж 2024 Ибанес ще срещне киргизстанеца Мунарбек Сейитбек Уулу.

„Преди десет години България отвори вратата за мен и ме прие като син. Аз обещах да спечеля златен олимпийски медал за България и се надявам крачка по крачка да изпълня това обещание. Много съм горд, че съм първият медалист на България на тези игри. Дано още спортисти спечелят – в щангите, борбата, леката атлетика“, добави Ибанес.

Полуфиналът му срещу Сейитбек Уулу е насрочен за 8 август 2024 г. (четвъртък) от 22:46 ч. българско време в тенис комплекса „Ролан Гарос“. Всички финални мачове от боксовия олимпийски турнир ще се проведат на централния корт „Филип Шатрие“, който предстои да бъде преобразен в боксова арена от понеделник нататък.

По-рано днес втори български боксьор остана на косъм да донесе медал за българската делегация във френската столица. След като Станимира Петрова отпадна на 1/4-финалите в кат. до 54 кг при жените, на същата фаза загуби и Рами Киуан в кат. до 71 кг при мъжете.