Работна среща в Бургас

Председателят на Общинскиs съвет в Бургас Михаил Хаджиянев проведе работна среща с генералния консул на Турция в Бургас Толга Оркун. Визитата му в Общинския съвет е първа след заемането на поста през септември миналата година. От името на институцията председателят на ОбС – Бургас, поздрави дипломата и представи икономиката на общината, проектите в сферата на образованието, здравеопазването, културата и туризма.

„Държавите ни имат традиционно добри отношения. Ще бъда много горд, ако в този мандат на Общински съвет сътрудничеството ни се разшири. Бургас е най-динамично развиващият се град, с ясна визия за постигане на среда, привлекателна за младите хора, за предприемачите, за туристите. Образованието е стабилна основа, на която можем да стъпим, защото градът ни предлага отлични възможности за висше образование. Създаден е модерен медицински факултет, в който се обучават и чуждестранни студенти. Предстои акредитация на фармацевтичен факултет.  Изпълняват се два от основните приоритета на кмета Димитър Николов, зад които Общински съвет – Бургас, застава – построяване на студентски град с множество високотехнологични лаборатории и първата в Югоизточен регион изцяло детска болница”, посочи Михаил Хаджиянев. Той подчерта, че Бургас е град на възможности и за предприемачите с наличието на индустриални зони и пълното съдействие от страна на местната администрация към инвеститорите.

От своя страна генералният консул увери, че за него работата в Бургас е мисия и ще вложи целия си дългогодишен дипломатически опит за постигане на максимални резултатите. „Уверявам ви, че ще доведа университети, с които висшето образование да работи активно. Образованието и здравеопазването са приоритетни теми и за мен”,сподели Толга Оркун. Той благодари на България и Бургас за незабавната помощ, оказана на Турция след разрушителното земетресение през 2023 година.

Обект на съвместна работа ще бъдат общи мултикултурни събития, които да привличат туристи. Председателят на Общинския съвет постави темата за отварянето на директна авиолиния между Бургас и Истанбул.

На срещата присъства и общинският съветник Шерафет Мехмед, член на Комисията по социални дейности, Комисията по здравеопазване и Комисията по спорт, деца и младежки дейности.