Радев призова партиите към коректност в кампанията за следващите избори

Все още продължават разговорите с потенциалните кандидати за министър-председатели по „домовата книга”, но не можем повече да бавим процеса и не трябва да го бавим. С тези думи президентът Румен Радев посрещна представителите на политическите сили в 50-то Народно събрание на консултациите за съставяне на нов служебен кабинет.

На поканата се отзоваха парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, „Възраждане“, ДПС, БСП и „Има такъв народ“. От страна на ГЕРБ но срещата отидоха Росен Желязков, Деница Сачева и Теменужка Петкова, от ПП-ДБ – Атанас Атанасов, Николай Денков и Божидар Божанов, от „Възраждане“ – Костадин Костадинов, Цончо Ганев и Петър Петров, от ДПС – Йордан Цонев, Байрам Байрам, Елван Гюркаш, от БСП – Атанас Зафиров, Драгомир Стойнев и Борислав Гуцанов, и от ИТН – Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Павела Митова.

Радев заяви, че предизборната кампания на практика е започнала и призова партиите за точност, придържане към темата и аргументираност. 50-ото НС не излъчи правителство и неизбежно отиваме към поредните избори, но за да насроча дата за изборите по Конституцията, трябва първо да се проведат консултациите, да се определи кандидат за служебен министър-председател и по негово предложение да се назначи служебно правителство, обясни президентът конституционната процедура.

Румен Радев не пропусна да разкритикува и промените в Конституцията. Съгласно промените правомощията ми са драстични ограничени и затова веднага след като ИТН върнаха неизпълнен третия мандат, пристъпих към разговори с всички потенциални кандидати за премиер по домовата книга, обясни държавният глава.

Депутатът от ГЕРБ Росен Желязков заяви, че политиците държат на повече ангажираност към Конституцията и на принципите на правовата държава и парламентарна демокрация. Той бе категоричен, че политическите групи и представители не бива да се бъркат в компетенциите, съвети, оценки и напътствия затова какъв трябва да бъде кабинетът и кой да е премиер и кои – министри. ГЕРБ са доволни от вчерашната позиция на президента Румен Радев за това да не се допуска позицията на председател на Народното събрание да бъде обект на политически инженеринг.