Разкриха печатница за фалшиви банкноти в Шумен

Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ успя с дългогодишна работа да разкрие престъпната дейност на групата, изработвала фалшиви банкноти, съобщи комисар Боян Раев, заместник-директор на ГДБОП, във връзка с разбитата печатница за изработване на фалшиви банкноти в Шумен. По случая са задържани трима души, двама са с повдигнати обвинения.

В рамките на разследването от сектор „Фалшификации“ са работили и обменяли оперативна информация с „Европол“ и „Сикрет сървис“.

От 2020 г. ГДБОП работи по случая, докато се стигне до реализацията на 16 октомври 2024 г. Групата е изработвала изключително прецизно банкноти от 50 лв., 500 евро и 50 долара. Комисар Раев обясни, че банкнотата от 500 евро е т.нар. суперфалшификат – с изключително високо качество, покриваща много високи защитни елементи, доказано и от експертизи. Евровата бакнота е засечена в държави от Европейския съюз.

По време на брифинга Крис Макинтайър, началник на офиса на „Сикрет сървис“ в България, отбеляза доброто сътрудничество с българските власти, което продължава повече от 20 години.