Разкриха уникален тракийски храм

Уникален за България тракийски храм от III век преди Христа беше открит в Пловдив. Той е част от Голямата могила, където и в момента текат археологически дейности. „Още една уникална за България находка излиза наяве под внимателните грижи на пловдивските археолози при разкопките, и то в изключително добро състояние, което позволява на учените да го възстановят“, казва кметът на Пловдив.

В Пловдив, където и да потърсиш, извира история. Затова и финансирането на археологически разкопки ще продължи да е важен приоритет за нас, за да разкриваме все повече от потенциала на най-стария жив град в Европа. Благодаря на директора на Археологическия музей доц. Кисьов и неговия екип за изключителната отдаденост на тази кауза, споделя още кметът Костадин Димитров. По думите му общината заделя годишно около 600 000 лева за археология.

„За първи път откриваме храмова постройка в региона. Структурите й са отлично запазени. Общата дължина е 10 метра, състои се от две помещения – коридор и камера. Храмът е изграден от монолитни квадри“, разказа доц. Костадин Кисьов от мястото на разкопките.