Разминавания за последния дебат в САЩ

Кандидатът за президент на Републиканската партия на САЩ Доналд Тръмп и опонентката му от Демократическата партия Камала Харис влязоха в спор по въпроса коя телевизия да бъде домакин на предизборния им дебат. Тръмп съобщи в петък в социалната си мрежа „Трут сошъл“, че лично е договорил провеждането на предизборен дебат, който да се излъчи на 4 септември 2024 г. по близката до републиканците телевизия „Фокс нюз“.

Харис от своя страна обвини Тръмп, че се опитва да се измъкне от вече договорения дебат, насрочен за 10 септември в традиционната телевизионна мрежа IBC преди президентът Джо Байдън да се оттегли от надпреварата за Белия дом

Катастрофалното представяне на Байдън в първия му диспут с Тръмп в края на юни обаче предизвика политически сътресения, които доведоха до решението на настоящия президент да се откаже от борбата за втори мандат. Тази седмица Демократическата партия съобщи, че Харис е получила гласовете на достатъчно партийни делегати, за да бъде официално номинирана за участие в президентските избори на 5 ноември. Новата кандидатка мобилизира избирателите на демократите и резултатите от анкетите сочат, че между нея и Тръмп се оформя оспорвана надпревара.

В публикацията си в социалната мрежа Тръмп обяснява, че се отказва от участие в дебата на IBC, защото „Байдън вече няма да участва“ и защото води „съдебна битка“ с един от водещите в телевизията. Той посочи, че предложеният дебат във „Фокс нюз“ може да се състои в щата Пенсилвания в зала, пълна с публика.

Харис обаче написа в социалната мрежа „Екс“: „Ще бъда там на 10 септември, както бе договорено. Надявам се да го видя.“