Разраства се скандалът с трансджендърите на олимпиадата

Олимпийската шампионка от Токио Кели Харингтън от Ирландия категорично отказа да се изправя на Олимпиадата в Париж срещу боксьори, които са биологични мъже. Тя каза, че ако на полуфинала или финала й се падне да се състезава срещу трансбоксьор, ще се оттегли от мача.

Междувременно легендарната тенисистка и известна ЛГБТ активистка Мартина Навратилова (18-кратна носителка на титли от Големия шлем) разкритикува МОК и организаторите на Олимпийските игри за това, че са позволили на четирима транссексуални спортисти да се състезават в женските дивизии, тъй като „ДНК-то им показва, че са мъже“. Тя има предвид двама боксьори – Лин Ю Тин от Тайван, Имейн Хелиф и футболистите от Замбия Барбра Банда и Рейчъл Кундананджи.

В социалната мрежа Х Навратилова сподели, че политиката на МОК е „срам“ и „пародия“.

Вчера, 1 август 2024 г., италианската боксьорка Анджела Карини прекрати своя мач на Олимпиадата в Париж с Имейн Хелиф след само 46 секунди игра. 25-годишната Карини получи два много силни удара от Хелиф преди да прекрати срещата. Родената в Неапол боксьорка не поздрави противничката си, след като Хелиф се опита да се приближи до нея. След това Карини падна на колене и избухна в сълзи.

Италианските спортни власти остро осъдиха политиката на МОК, а премиерът Джорджа Мелони обяви, че битката не е била честна.

Хелиф е в центъра на вниманието, откакто беше дисквалифицирана само няколко часа преди мача за златен медал на световното първенство през 2023 г. заради неспазване на правилата за допустимост на Международната боксова асоциация (IBA), които не позволяват на спортисти с XY хромозоми да се състезават в женските дисциплини. Въпреки това тя беше призната за имаща право да се състезава в Париж – състезание, ръководено от Международния олимпийски комитет.