Ракът е имунологично заболяване

Ракът е имунологично заболяване, а лечението му трябва да е интердисциплинарно. Това каза проф. Кристоф Цилински, медицински директор на Wiener Privatklinik по време на семинар в София, организиран от болницата. Според него тялото обикновено може да разпознае и атакува раковата клетка, но понякога туморът потиска тази му способност и на практика завзема тялото, а белите кръвни телца не могат да реагират.

При пациенти, страдащи от рак на белия дроб, се прилага комбиниране на имунотерапия с химиотерапия и резултатите показват, че имунотерапията много помага за намаляване на прогресирането на болестта, обясни проф. Цилински. По думите му болните реагират добре на имунотерапията и имат много по-добра прогноза в сравнение с пациентите, които са лекувани само с химиотерапия.

Бяха изнесени и данни според които, благодарение на постиженията в тази насока, за периода 2016 – 2017 г. смъртността от рак е намаляла с 2%, а в периода 1991 – 2017 г. – с 29% . Същевременно обаче честотата на раковите заболявания е най-висока е там, където хората пушат много, каза още проф. Цилински и даде за пример Унгария.

Достъпът до новите медикаменти, одобрени от Европейската агенция по лекарствата, е различен в отделните държави, включително варира и процентът, който се реимбурсира в съответната държава, допълни проф. Цилински. Понякога стигаме до драматични ситуации, в които поради липса на достъп до лекарства, пациентите умират, добави той. По думите му в болницата, в която той работи, 40 на сто от пациентите са от Източна Европа.

За добър изход от заболяването, лечението на рак на белия дроб е най-добре да започне четири седмици след диагностицирането, посочи доц. Филип Пелошек, специалист по радиология. По думите му, ако се чака повече от осем седмици, на пациента трябва да се извърши пълно рестадиране чрез ядрено-магнитен резонанс.

По думите му, за да се направи скрининг за рак на белия дроб, трябва да се открият пациентите в рисковите групи – 50-годишни, пушили в продължение на над 30 години по 10 цигари дневно или по 30 цигари за 10-годишен период. Трябва да се отчете и рискът на семейна обремененост, добави той. В Австрия 20% от хората там пушат ежедневно, а в България ежедневните пушачи са 42%, добави доц. Пелошек.

Проучване, проведено от болницата, показва, че въпреки напредъка на медицината у нас, все повече български пациенти пътуват в чужбина, за да търсят лечение в напреднал стадий на рак.