Реактори на „Уестингхаус” ще бъдат в новите блокове на АЕЦ „Козлодуй“

Парламентът ратифицира на първо четене Споразумението между правителствата на България и САЩ по Проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и Ядрената програма за граждански цели на Република България, подписано в София на 12 февруари 2024 г. „За“ бяха 149 депутати, „против” – 50, трима се въздържаха. България и САЩ подписаха през февруари споразумението за ядрено партньорство, включително в проекта по изграждане на два нови енергийни блока на АЕЦ „Козлодуй“. От българска страна договорът беше подписан от министъра на енергетиката, сега вече в оставка, Румен Радев, а от американска – от Андрю Лайт, който е помощник-секретар в Министерството на енергетиката на САЩ.

Тогава Радев каза, че цената на тока от бъдещите седми и осми блок на АЕЦ „Козлодуй” няма да надхвърли 65 евро за мегаватчас, а построяването на новите мощности се очаква да струва общо до 14 млрд. евро. Колко точно обаче ще струват двата нови блока би трябвало да стане ясно в края на март от доклада, който ще изготви американската компания „Уестингхаус”, с чиито реактори ще работят бъдещите мощности.

Пет компании бяха заявили интерес по обявата на „АЕЦ Козлодуй Нови мощности“ за предприемане на действия по изграждане на 7-и и 8-и блок на площадка № 2 на ядрената ни централа. Сега по решение на Народното събрание новите реактори ще бъдат по технология АР-1000 на „Уестингхаус”.