Реакции на партиите по декларацията на ПП-ДБ

След публикуването призива на „Продължаваме промяната – Демократична България”, озаглавен „Декларацията за излизане от политическата криза в България”, парламентарно представените партии и коалиции в 50-то Народно събрание почнаха до правят изявления по декларацията и за това дали биха приели да обсъждат съдържанието й с ПП-ДБ.

Деница Сачева от ПГ на ГЕРБ-СДС заяви на брифинг следното: „През изминалите две седмици получихме поредица от разнопосочни послания от парламентарната група на ПП-ДБ. Ние дадохме този тон на диалог и желание за разговори, където да търсим пресечни точки за съвместни политики, но получихме отказ през медиите. Сега (след декларацията) оставаме скептични, но въпреки ще се отзовем на тази покана за среща от ПП-ДБ.”

Ден преди изявлението на Сачева депутатът от ГЕРБ Делян Добрев с фейсбук статус обаче отхвърли искането на ПП-ДБ за 3-месечна отсрочка за връчването на втория мандат, определяйки го като „наглост и искане на опонента да си прави персонална предизборна кампания”.

От БСП заявиха, че са готови за диалог „и очакваме да бъде поканени на разговори, но без предварително зададени ограничения”.

Подобни сигнали идват и от „Възраждане”, и от независимите депутати, изключени от парламентарната група на ДПС.

По повод декларацията на ПП-ДБ Слави Трифонов заяви, че „ИТН няма да бъде просто гумен печат на предложените от ППДБ закони. Ние ще огледаме направените законопроекти и решения, ще ги обсъдим с юридическите си експерти и ще направим необходимите предложения и корекции. Защото законите в тази страна трябва да служат на хората, а не на шепа партийни фунционери.”

Част от депутатите на „Величие” смятат да подкрепят декларацията, други от тях – не.

При дебата по декларацията в Народното събрание и гласуването по нея, което трябва да стане в близките дни, ще стане ясно дали е работещо предложението на „Продължаваме промяната – Демократична България” за търсене на консенсус по точно определени политики и въз основа на това – образуването на парламентарно мнозинство, което да подкрепи следващото редовно правителство на страната с втория или третия мандат.