Реновирано общежитие в Бургаския затвор

Министърът на правосъдието от служебния кабинет Мария Павлова откри реновираното общежитие „Строител“ към затвора в Бургас и ново преходно отделение. Общежитието се намира в непосредствена близост до бургаския затвор. Обектът е част от Програмна област 19 „Корекционни услуги и предварително задържане“ на Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021. Капацитетът на общежитието е за 69 души, на преходното отделение – 10.

„За мен е чест днес да бъда година и половина по-късно тук, след първа копка. Днес реално ще видим какво е постигнато за година и половина, благодарение на общите усилия на целия екип по изпълнението, както и на хората които се занимаваха със строително-монтажните дейности. Днес ще видим едно реновирано общежитие, в което ще търпят своите присъди 69 човека, както и изцяло новопостроено преходно отделение, т. нар. къщички на средата на пътя. За нас е особено важно на максимално много места в местата за лишаване от свобода да изградим такива преходни отделения, тъй като те имат особено съществено значение за реинтеграцията на лишените от свобода, когато те напуснат местата за лишаване от свобода. Идеята е, че по този начин и ползвайки добрите практики на норвежката държава и корекционна служба, ние ще направим така, че да намалим рецидива“, каза в словото си  Павлова.

Тя посочи, че в общежитието са инвестирани 1,3 млн. лв. и заяви, че това е последният обект по изтеклия вече програмен период.

Основната сграда на корпуса на бургаския затвор е разположена на територията на града в квартал „Акациите“. Строителството е завършено през 1938 година. Сградата е построена върху безвъзмездно преотстъпен терен от Общинския съвет на града. През 1985 – 1986 година тя е разширена и са надстроени още два етажа.

През 2016 г., с безвъзмездно финансиране от Кралство Норвегия, е изградена и оборудвана изцяло нова кухня към затвора. Затворът в Бургас се състои от основен корпус, следствен арест и четири общежития към него, три от които са открит тип.

Основната част от лишените от свобода са настанени в затворническото общежитие „Дебелт“, открито през 2017 година край село Дебелт, на мястото на предишното полицейско управление и противопожарно депо. Изграждането му е струвало над пет млн. лв., осигурени от Норвежкия финансов механизъм.