„Риголето” в бургаската опера

Операта „Риголето“ от Джузепе Верди ще оживее на сцената на държавната опера в Бургас под палката на маестро Димитър Косев. Събитието е на 22 май 2024 г. Доц. д-р Александър Текелиев е режисьор на музикално-сценичния разказ за гърбавия шут Риголето, единствената радост в семплия му живот – красивата му дъщеря Джилда, за лишения от съвест Херцог, обединяващ образ на подлостта, както и за всички герои на трагичната приказка за излъганото доверие.

В спектакъла участват солисти, оркестър и хор на бургаската опера. Художник е Иван Попов, а помощник-режисьор – Петър Тихолов. Концертмайстор е Христо Белчев, а диригент на хоровия мъжки състав – Александър Чепанов.

образа на Риголето е баритонът Марян Йованоски, солист на националната опера на Северна Македония и на държавната опера в Бургас. В ролята на Джилда е сопраното Илина Михайлова, солист на държавната опера във Варна и музикалния театър „Стефан Македонски“.

Като Херцога на Мантуа ще се изяви тенорът Валерий Георгиев, солист на държавните опери във Варна и Бургас. Басът Делян Славов ще бъде наемният убиец Спарафучиле, а мецосопраното Йоана Кадийска – Мадалена, сестрата на Спарафучиле. Граф Монтероне е басът Костадин Мечков, а мецосопраното Калина Попова ще е Джованна, приближената прислужница на Джилда.

Сопраното Стефка Христозова и басът Петър Тихолов ще влязат в образите на графиня и граф Чепрано, а баритонът Йордан Христозов – на придворния Маруло. Тенорът Любомир Тодоров ще изиграе Матео Борса, а сопраното Стефка Христозова – Паж.

След представянето в Бургас, постановката ще гостува на 28 май 2024 г. в Драматично-кукления театър – Враца.