„Риголето“ сред мистиката на Странджа

Фестивалът „Опера на светилището“, осъществяван за пети път от Държавна опера – Бургас, в чудесно партньорство с община Приморско, през 2024 г. ще представи три заглавия от световната оперна съкровищница: „Риголето“ от Джузепе Ведри – на 10 август, „Аида“ от Верди – на 17 август, и „Кармен“ от Жорж Бизе – на 24 август, с начален час на всички спектакли 20:30. Мистиката на Странджа планина, съчетана с вечните послания на класическите произведения, отново ще бъде предпоставка за магични незабравими преживявания.

Под палката на  проф. д-р Григор Паликаров, който по традиция дирижира спектакли на Бургаската опера на магичното място, ще бъде представен музикално-сценичният разказ за гърбавия шут Риголето, единствената радост в семплия му живот – красивата му дъщеря Джилда, за оперирания от съвест Херцог, обединяващ образ на подлостта, както и за всички герои на трагичната приказка за излъганото доверие.

Противоречивият образ на шута Риголето ще бъде пресъздаден от забележителния баритон Марян Йованоски, солист на Националната опера на Северна Македония и на Държавна опера – Бургас. В ролята на Джилда в сряда влиза харизматичното сопрано Илина Михайлова (гост), солист на Държавна опера – Варна, и Националния музикален театър „Стефан Македонски“. В волята на Херцога на Мантуа, самодоволният безсъвестен прелъстител и бонвиван, влиза тенорът Валерий Георгиев, солист на Държавна опера – Варна, и Държавна опера – Бургас. Басът Делян Славов ще бъде респектиращ – и вокално, и като сценично присъствие, в ролята на наемния убиец Спарафучиле, за когото стойността на човешкия живот е нищо, в сравнение с няколко сребърника. Ярка, цветна, красива, шеметна, обаятелна и грабваща сетивата ще бъде прелестното мецосопрано Йоана Кадийска в ролята на Мадалена, сестрата на Спарафучиле, която, освен лекомислие, крие добро и състрадание в сърцето си. Впечатляващи и напълно споени с цялостното звучене на спектакъла на откритата сцена на Бегликташ ще бъдат: басът Костадин Мечков – като Граф Монтероне, който отправя проклятие, поразяващо виновните за неговата бащина болка; мецосопраното Калина Попова – въздействаща и женствена като Джованна, приближената прислужница на Джилда; сопраното Нона Кръстникова и басът Петър Тихолов – аристократични в образите на графиня и граф Чепрано; баритонът Йордан Христозов – като придворния Маруло, който живее в интригантския свят на висшето общество; тенорът Любомир Тодоров – в ролята на Матео Борса, също част от благородническата свита; сопраното Стефка Христозова – като Паж.

Режисьор на постановката, адаптирана за откритата сцена в Бегликташ, е Александър Текелиев, диригент на хора – Александър Чепанов, хореографията е на Галина Калчева, помощник-режисьори на постановката са Лина Пеева и Петър Тихолов, репетитор на балета – Марина Змеева-Маркова. В мащабния атрактивен спектакъл вземат участие оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера – Бургас.

Община Приморско организира транспорт до Бегликташ – в двете посоки, тръгване – в 19:30 ч. на 10 август (както и в датите на другите събития от фестивала), от паркинга на общината в Приморско. Цената е 7 лева (отиване и връщане).